Basisscholen moeten snel aan het werk om ouders van leerlingen duidelijk te maken hoe goed of slecht een school het doet.

Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Scholen kunnen volgens Dekker een voorbeeld nemen aan Amsterdam en Arnhem, waar niet alleen de Cito-scores naar buiten worden gebracht, maar ook andere gegevens over de kwaliteit van een school. Dekker denkt dan bijvoorbeeld aan de tevredenheid van leerlingen of de aandacht voor bijvoorbeeld sport op een basisschool.

Begin maart bleek dat de Cito-scores van basisscholen openbaar mogen worden. RTL Nieuws had de gegevens bij Dekker opgevraagd en hij zag geen juridische grond om dat tegen te houden.

Ranglijst

Dekker wil echter dat de Cito-score niet gebruikt gaat worden als ranglijst en pleit er daarom voor dat scholen ook andere gegevens overzichtelijk aanbieden aan ouders. ''De Cito-score zegt iets, maar niet alles. De context is ook van belang'', aldus Dekker.

Een groep basisscholen stelde eerder deze week helemaal niet meer mee te willen doen met de Cito-toets als de uitkomsten openbaar worden. Dat is volgens Dekker niet de goede reactie. Hij wil dat scholen zich niet nog verder naar binnen keren, maar juist openheid van zaken geven.

''En dan is er natuurlijk variatie. Er zijn goede scholen en slechte scholen. Ouders hebben er recht op om dat te weten.''

Verplichten

De staatssecretaris wil de Cito-toets verplichten op alle scholen. Hij praat daar donderdag met de Tweede Kamer over. Nu doet 85 procent van de scholen mee aan de toets, die vooral meet hoe leerlingen het doen met taal en rekenen. Ook wil Dekker dat de toets voortaan in april wordt gehouden in plaats van in februari.

De Cito-toets bepaalt mede naar welk type middelbaar onderwijs een leerling gaat. Volgens de staatssecretaris is het van belang om naast het advies van de school en de leraar ook een objectieve meting te doen. Daar hebben leerlingen en ouders recht op, maar het is ook een manier om te controleren of een school goed werk heeft geleverd, aldus Dekker.