Diederik Samsom is qua populariteit gedaald naar het niveau van premier Mark Rutte. De politiek kan momenteel weinig goeds doen in de ogen van de kiezer.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond.

Waar Rutte kort na de verkiezingen al een lager rapportcijfer ontving, daar bleef Samsom nog lange tijd populair. Eind 2012 stond hij duidelijk op nummer 1 en de PvdA zou volgens de peilingen 5 zetels meer behalen dan de VVD.

Inmiddels scoort Rutte onder zijn eigen kiezers een 6, Samsom krijgt van de PvdA-kiezers een 5,5. Halbe Zijlstra is met een 5,7 vergeleken de 5,8 an vorige week ook minder populair.

Rest politici

Ook in de rest van de politici is weinig vertrouwen. SP-leider Emile Roemer scoort met een 5,2 het hoogst, gevolgd door Alexander Pechtold van D66 (5,1). Opvallend genoeg geven PvdA-stemmers Roemer met een 6,1 een hoger rapportcijfer dan Samsom. Geert Wilders krijgt het laagste rapportcijfer van de kiezers met gemiddeld een 3,9.

Ook de ministers scoren allen een onvoldoende bij de kiezer. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) doet zijn werk het best en krijgt van de kiezers een 5,2. Minister van Wonen Stef Blok (VVD) heeft met een 4,2 het laagste cijfer gekregen. Opvallend genoeg zijn kiezers van D66 en CDA over het algemeen positiever over de ministers dan PvdA'ers.

Duidelijke visie

Volgens VVD-coryfee Hans Wiegel ontbreekt het bij het huidige kabinet aan een duidelijke visie. "Van het huidige kabinet zie of hoor je niets", zei hij zondagochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Hij zei dat hij een bepaalde spirit miste bij de politici en herhaalde nog eens zijn idee voor een tussenformatie. "Als het zo voort blijft gaan, dan moet er toch wat gebeuren."

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keuze voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.