De rel rond de opvang van de 9-jarige Turkse jongen Yunus laat zien dat Turkije nog lang niet klaar is voor toetreding tot de Europese Unie.

"Sommige landen willen de onderhandelingen over de toetreding uit de ijskast halen, maar wat ons betreft kan de ijskast een graadje kouder worden gezet", zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Turkije heeft kritiek geuit op de opvang van de jongen, omdat hij bij lesbische pleegouders is geplaatst.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) haalde vrijdag als plaatsvervanger van Rutte al hard uit naar Turkije. Hij noemde het aanmatigend dat een buitenlandse mogendheid op grond van de geaardheid van de ouders een oordeel velt. Hij kondigde aan dat Rutte de kwestie volgende week aan de orde stelt bij het bezoek van de Turkse premier Tayyip Erdogan.

Onacceptabel

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemde het handelen van Turkije in de uitzending 'volstrekt onacceptabel'. "Iedereen die in Nederland woont moet er zeker van zijn dat hij vrijgewaard is van inmenging van andere naties."

Rutte moet de Turkse premier volgens hem duidelijk maken dat het belang van het kind wordt geschaad door allerlei politieke spelletjes. "Rutte moet hier met grote kracht afstand van nemen."

Mishandeling

Het jongetje Yunus is met zijn Haagse lesbische pleegouders ondergedoken. Het gezin zou bang zijn voor een ontvoering, omdat in Turkse media ophef is ontstaan over de geaardheid van zijn pleegouders. Yunus woont sinds hij een baby is bij het lesbische stel. Hij werd vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst en bij het pleeggezin ondergebracht.

De biologische moeder van de jongen accepteert niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont en riep via de Turkse televisie de hulp van Erdogan in. Ze zou haar kind terugwillen.