Staatssecretaris Sharon Dijksma is het met de Kamer eens dat voedselfraude harder moet worden aangepakt. Maar geld voor extra controleurs bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waar in de Kamer om wordt gevraagd, heeft ze vooralsnog niet.

Dijksma gaf dat donderdag aan tijdens een debat met de Kamer.

De bewindsvrouw vindt dat gesjoemel met voedsel niet moet lonen. Afgelopen tijd waren er regelmatig incidenten rond voedsel, variërend van rundvleesproducten waarin paardenvlees zat, biologische eieren die niet biologisch bleken tot verontreinigingen in diervoer en melk. ''Dit tast het vertrouwen van consumenten aan'', aldus de staatssecretaris.

De boetes kunnen volgens haar fors omhoog en de winst die de fraude heeft opgeleverd, kan worden teruggehaald en teruggesluisd naar de NVWA. En als het aan Dijksma ligt, gebeurt dat ook zodra de nieuwe wet dieren is aangepast.

Wens

Dijksma kwam daarmee tegemoet aan de wens van de Kamer die vindt dat bedrijven nu lachen om de hoogte van de boetes en bewust de pakkans afwegen. In plaats daarvan willen partijen een aanpak die de fraudeurs echt voelen en die afschrikt.

De NVWA valt niet alleen onder het ministerie van Economische Zaken, maar ook onder Volksgezondheid. Bij dat departement bekijkt minister Edith Schippers al hoe ze een voorgenomen bezuiniging op de NVWA van 4,2 miljoen euro kan terugdraaien.

Voor de voorjaarsnota laat ze weten hoe ze dat denkt te regelen op haar begroting. ''Als het lukt, zet ik dat geld in voor voedsel- en productveiligheid'', aldus Schippers, die het net als de Kamer niet verstandig vindt om nu capaciteit weg te halen bij de NVWA.

Schippers is verder bezig om de boetes te verhogen voor overtreding van de warenwet, van hooguit 4500 euro tot maximaal 78.000 euro.

Openbaar maken

Verder wordt gewerkt aan het openbaar maken van de namen van bedrijven die in de fout zijn gegaan, ook een wens in de Kamer. Dijksma kondigde aan dat zij dat bijdrage van de sector aan controle en handhaving van de kwaliteit van het voedsel gaat verhogen.