De VVD wil dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) mogelijkheden van anoniem solliciteren gaat onderzoeken om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken.

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wijst donderdag, tijdens een debat over discriminatie, op een systeem waarbij werkzoekenden vacatures krijgen aangeboden waarbij hun profiel voor 80 procent overeenkomt.

Persoonlijke gegevens over de werkzoekende worden pas verstrekt zodra de werkgever interesse toont en de werkzoekende hier toestemming voor geeft.

"Hierdoor wordt eerst een match gezocht op basis van competenties en pas daarna komen de persoonlijke gegevens in beeld", aldus de VVD'er.

Asscher

Asscher liet tijdens het debat weten de experimenteren die momenteel lopen met anoniem sollicteren te willen bekijken.

Wel blijft hij sceptisch. "Ik zie het als een mogelijk instrument, niet als de oplossing. Het gaat er om dat vooroordelen worden weggenomen", aldus de minister. "Het zou kunnen leiden tot 'blaming the victim' en dat je niet meer kunt zijn wie je bent."

Eerder was de VVD fel tegen anoniem solliciteren. Het verschil zit er volgens Van Nieuwenhuizen in dat het huidige voorstel uitgaat van vrijwilligheid voor werkzoekende en werkgever.

Petra

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers wijst op een medewerkster van zijn eigen fractie van Antilliaanse afkomst die eerder pas uitgenodigd werd toen ze haar naam veranderde in Petra. 

Hij vindt het een 'zwaktebod' en een 'paardenmiddel' als anoniem solliciteren nodig is zodat mensen kunnen worden uitgenodigd voor een gesprek. Wel steunt hij het voorstel van Van Nieuwenhuizen om te onderzoeken of anoniem solliciteren zou kunnen werken.

Pieter Heerma (CDA) deelt de opvatting van Segers, maar wil ook een onderzoek van de Sociaal Economische Raad (SER) naar arbeidsmarktdiscriminatie afwachten. Hij wil verder aandacht voor de discriminatie van vrouwen die terugkeren op de arbeidsmarkt na zwangerschap.

Actieplan

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol mist in de aanpak van Asscher de discriminatie van ouderen op de arbeidsmarkt. Hij wil daarom een actieplan. Krol staat welwillend tegenover het onderzoeken van anoniem solliciteren.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel wil dat gemeenten een actief antidiscriminatiebeleid gaan voeren. Momenteel zou slechts een kwart dit hebben. Dit zal vooral tot gevolg moeten hebben dat de bewustwording van het probleem toeneemt.

De SP wil dat de arbeidsinspectie opdracht krijgt om op discriminatie te gaan toezien. Bedrijven die zich hier schuldig aan maken moeten op een zwarte lijst, stelt Kamerlid Sadet Karabulut.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vindt dat werkgevers te vaak 'discriminerende verzoeken' doen bij uitzendbureaus, zoals een specifieke vraag om een autochtoon. Hij wil dat Asscher in gesprek treedt met werkgevers over dit probleem.