'Leraren kunnen veel meer van elkaar leren'

Leraren kunnen veel meer van elkaar leren als ze nauwer samenwerken om het beste onderwijs te bieden.

Dat stellen minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker woensdag, op de eerste dag van een internationale onderwijsconferentie in Amsterdam.

De docent moet de muren van de klas openbreken, vindt Bussemaker. ''We waren vandaag bijvoorbeeld op het Calandlyceum in Amsterdam waar docenten hun les filmen en er daarna met collega's naar kijken en de les analyseren."

Dat laat zien dat er al een flinke beweging gaande is, vindt Bussemaker: steeds minder docenten werken individueel.

Kwetsbaar

Ze erkent dat het nogal wat vraagt van de docent. ''Je moet je kwetsbaar opstellen. Veel docenten vinden het toch eng om les te geven en door hun collega's te worden beoordeeld." Maar het onderwijs wordt er wel beter van.

En dus moeten studenten hier op de lerarenopleiding al aan wennen. ''Studenten moeten veel meer in groepen worden begeleid. Ze leren elkaar dan feedback geven en wennen eraan dat ze elkaars werk beoordelen", zegt de minister. Als dat tijdens de opleiding al gebeurt, is de kans groter dat ze dat als ze voor de klas staan ook gaan doen.

Ook is het belangrijk om niet alleen maar te hameren op de kwaliteit van de docent.

 Teamwork

''Het wordt internationaal steeds meer erkend dat een goede school vraagt om goed teamwork", stelt Dekker. ''Het gaat niet alleen om de kwaliteit van de docent, maar ook om de schoolleiding, de middelen en het curriculum. Als je echt wilt dat er iets verandert, is het belangrijk dat je samenwerkt: dat iedereen één doel heeft en één aanpak."

Bussemaker en Dekker hebben veel inspiratie opgedaan op de conferentie, die dit jaar voor het eerst buiten de Verenigde Staten is georganiseerd. Er zijn honderden ministers, beleidsmakers en vakbondsleiders aanwezig uit tientallen landen.

Ook praten veel docenten mee over de toekomst van het onderwijs. Verder is er een glassroom, een soort glazen collegezaal, waar gastdocenten, zoals astronaut André Kuipers, lesgeven.

Lees meer over:
Tip de redactie