Het kabinet-Rutte II is in problemen geraakt doordat de koningin tijdens de kabinetsformatie opzij geschoven is.

PvdA-prominent Ed van Thijn zegt dat in een interview met het weekblad Elsevier van deze week. Hij spreekt van ''een lichtzinnige kabinetsformatie door onervaren lieden".

Volgens hem ''creëer je een puinhoop door het staatshoofd zomaar opzij te schuiven’’.

De Tweede Kamer maakte vorig jaar een einde aan de gewoonte dat de koningin de regie heeft bij kabinetsformaties. Ze nam deze rol zelf over. Volgens Van Thijn maakten de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) daardoor ''een onvergeeflijke fout".

Ze dachten dat het nieuwe kabinet genoeg had aan steun in de Tweede Kamer en dat het in de Senaat met een minderheid kon regeren.

Regels

Volgens Van Thijn was dat niet gebeurd als de koningin de regie had gehad. ''Ik wil niet beweren dat de koningin heilig is of knapper dan de rest, maar ze kent de regels als geen ander’’, zegt de oud-minister en fractieleider. ''Bovendien omringt ze zich met adviseurs.

Van Thijn pleit er niet voor de formatieprocedure met een regierol voor het staatshoofd te herstellen. ''We moeten er wel van leren. De Kamer mag geen informateurs meer aantrekken die daar geen gevoel voor hebben."

Maar niet alleen Kamp en Bos treft blaam, ook de onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA), vindt Van Thijn.