Minister Frans Timmermans reageerde dinsdag laconiek over het label-besluit voor producten ui Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

Op die producten mag straks niet meer staan 'Made in Israël'. En dat schoot onder meer de SGP, PVV en de ChristenUnie in het verkeerde keelgat.

Maar voor minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken was de zaak 'doodsimpel'. De nederzettingen liggen niet in Israël dus mag op producten die daarvandaan komen niet staan dat ze uit Israël komen. Het gaat om eerlijke voorlichting aan de consument, voegde hij eraan toe.

Hij wees er daarbij fijntjes op dat het vorig jaar mei al in de EU is besloten en dat de Kamer destijds geen bezwaar maakte. Denemarken en Groot-Brittannië hebben de maatregel al ingevoerd.

Nederland gaat dat 'op enig moment' ook doen, zei Timmermans. Hij overlegt nog met Europese collega's om een uniforme regeling te krijgen.

Markt

De VVD wil de kwestie aan de markt overlaten, zei het liberale Kamerlid Han ten Broeke. Het kabinet heeft hier geen bezwaar tegen, aldus Timmermans, zolang maar op de producten uit nederzettingen komt te staan dat ze niet uit Israël komen.

SP-leider Emile Roemer steunde de minister maar vroeg zich af hoe het zit met producten uit de Westelijke Sahara. Volgens Timmermans mogen producten die uit dit gebied komen niet staan dat ze uit Marokko zijn. Hij gaat 'hieraan werken' in de EU, beloofde Timmermans.

Marokko lijfde tegen de zin van de oorspronkelijke bewoners de Westelijke Sahara in 1975 in na het vertrek van de Spaanse kolonisator.