Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is bezorgd over het toenemende aantal gemeenten dat in de fout gaat bij het bepalen van de WOZ-waarde. Hij gaat daarover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Dat heeft Plasterk dinsdag gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Dit weekeinde bleek dat zeventig gemeenten vorig jaar onder verscherpt toezicht zijn geplaatst vanwege grote fouten bij het bepalen van de WOZ-waarde van woningen. 

Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2011.  De minister noemt die toename "opvallend".

De Waarderingskamer, de organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ, stelde dat gemeenten met minder geld en mensen steeds meer werk moeten verzetten.

Plasterk wees erop dat 3,5 procent van de woningeigenaren bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde. Ongeveer de helft wordt terecht bevonden. "Een groot deel is dus wel juist", zei Plasterk.

Apart budget voor WOZ

De minister benadrukte dat gemeenten een apart budget krijgen voor de uitvoering van de WOZ. Daardoor zouden ze geld genoeg moeten hebben om de taxaties goed uit voeren. Plasterk wil van de VNG weten hoe het kan dat er toch meer problemen met de WOZ-waarde zijn.

De WOZ-waarde (Wet Waardering onroerende zaken) is van belang omdat de hoogte van diverse belastingen ervan afhangen,. Dat geldt onder meer voor de onroerendezaakbelasting.