De grootste politieke jongerenpartij van Nederland, SGP-jongeren, krijgt een nieuwe voorzitter: Jan-Willem Kranendonk. 

Over het sociaal leenstelsel is hij uitgesproken, maar de vrouwendiscussie laat ook hij aan de moederpartij, zo zegt hij in een gesprek met NU.nl.

De 21-jarige rechtenstudent volgt officieel op 23 maart voorganger Jacques Rozendaal op, precies een week nadat de SGP-leden zich zullen hebben gebogen over de uitspraak van de Hoge Raad dat ook vrouwen verkiesbaar moeten kunnen zijn bij de partij.

Kranendonk zal net als zijn voorganger geen standpunt in deze kwestie innemen, hoewel bij de jongerenpartij wel vrouwen tot het bestuur worden toegelaten.

"Dat bevordert de discussie niet", aldus Kranendonk. "In het hypothetische geval dat je met je vuist op tafel zou slaan, strijk je alleen maar mensen tegen de haren in. De zaak ligt heel gevoelig, en het is al triest genoeg dat door gelijkheidsdwang de partij nu het reglement moet wijzigen."

'Irritant'

De nieuwe voorzitter vindt het vooral ook "irritant" dat het vrouwenstandpunt van de SGP het beeld naar buiten toe zo bepaalt. "Wij willen ons niet laten definiëren als een partij die vooral daarmee bezig is. Ook staan wij als SGP-jongeren hier formeel buiten."

Wel zal Kranendonk op andere punten duidelijk de stem van de jongerenpartij laten horen. Zo noemt hij de kwaliteit van het onderwijs en de toekomst van het bijzonder onderwijs als belangrijke aandachtspunten.

"Ik ben niet heel gelukkig met het sociaal leenstelsel bijvoorbeeld. Daarover zal ik ook zeker met de SGP in gesprek gaan nu zij hun definitieve standpunt nog moeten bepalen."

Verder wil Kranendonk zoveel mogelijk zijn partij naar buiten toe vertegenwoordigen. "Wij zijn een jonge en actieve organisatie die 100 procent de schouders eronder zet als ze ergens voor gaan."

"Een partij die is gebaseerd op bijbelse principes, maar geen vage club die nog in 1930 leeft. We denken na over de hedendaagse samenleving. Dat wil ik nog meer laten zien."