Het plan van het kabinet om woningcorporaties een verhuurdersheffing van 1,75 miljard euro te laten betalen, is onvoldoende doordacht. Dat zei PvdA-Senator Adri Duivesteijn dinsdag in de Eerste Kamer.

Hij vreest dat corporaties flink minder en in de krimpgebieden zelfs helemaal niet meer zullen investeren.

De Eerste Kamer spreekt dinsdag met minister Stef Blok van Wonen over de inkomensafhankelijke huurverhogingen die Blok wil doorvoeren om onder meer scheefwonen tegen te gaan. Volgens Duivesteijn kunnen de huurverhogingen en de verhuurdersheffing echter niet los van elkaar worden gezien.

Duivesteijn wil wel instemmen met de huurverhogingen. Voorwaarde voor steun van de PvdA voor de verhuurdersheffing is dat ''overtuigend aangetoond'' wordt dat corporaties ruimte houden voor investeringen.

De senator verwacht dan ook een beter plan van het kabinet dan er nu ligt. Hij eist een 'heuse woonvisie' en een 'nationaal plan tot herstel van de woningmarkt'.

Samsom

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is de verhuurdersheffing echter niet van de baan en wordt er aan een goed plan gewerkt. Hij is ook niet geschrokken van de opstelling van senator Duivesteijn.

''Ik ken hem als zeer betrokken, constructief en kritisch'', aldus Samsom. En iedereen maakt zich volgens hem nu eenmaal zorgen over de huizenmarkt,

Houding

D66 en ChristenUnie, die eerder samen met de SGP een akkoord sloten met het kabinet over het woonplan, begrijpen niet wat de PvdA bezielt met haar kritische houding. ''Dit legt een hypotheek op toekomstige akkoorden'', zeiden D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Arie Slob dinsdag.

''Hierdoor vergaat mij de appetijt'', voegde Pechtold er aan toe.

CDA-leider Sybrand Buma reageerde dinsdag ook wat verbaasd op de uitlatingen van Duivesteijn. Hij zei diens kritiek wel te herkennen. Het kabinet onderhandelde eerst met het CDA over zijn woonplan, maar kon met die partij niet tot overeenstemming komen.

Chaotisch

Greetje de Vries van het CDA noemde de huidige plannen ''chaotisch en ondoordacht''. De huurverhoging lijkt alleen nog maar bedoeld om de verhuurdersheffing van te laten betalen. Ook deze partij mist visie.

Het kabinet moest het plan voor de verhuurdersheffing eerder al aanpassen. Eigenlijk had de heffing ruim 2 miljard euro in het laatje moeten brengen.

Steun oppositie

Maar omdat er voor de woonplannen zonder het CDA geen meerderheid was in de Eerste Kamer, moest er een akkoord worden gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Die partijen bedongen onder meer een verlaging van de heffing.

De komende jaren zal het kabinet voortdurend om steun moeten vragen bij de oppositie, omdat zijn wetsvoorstellen anders niet door de Eerste Kamer komen.