Lokale politieke partijen moeten het bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zien te rooien zonder steun van de populaire ouderenpartij 50Plus. 

Wel roept de partij zondagavond alle Nederlanders op in 2014 op een lokale partij te stemmen. In december werd al bekend dat 50Plus niet onder eigen naam meedoet aan de verkiezingen.

De partij onderzocht de afgelopen tijd de wenselijkheid om samen te werken met lokale partijen en kwam tot de slotsom dat 50Plus geen rol kan spelen bij de verkiezingen, die waarschijnlijk op 19 maart plaatsvinden.

Volgens partijmedewerker Hylke ten Cate is het lastig om bij de lokale partijen het kaf van het koren te scheiden. "We hebben geen goede dorsvlegel." Aan de verkiezingen voor het Europees parlement, die twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, neemt 50Plus naar eigen zeggen wel deel.

In de peiling van Maurice de Hond steeg 50Plus, dat nu met twee zetels in de Tweede Kamer zit, zondag naar achttien zetels. Dat is er slechts een minder dan regeringspartij PvdA, die nu 38 Kamerleden heeft.