De PvdA zakt deze week na een aantal stabiele weken weer verder weg in de peiling van Maurice de Hond.

De partij van Diederik Samsom verliest twee zetels en komt uit op negentien zetels, de helft minder dan de partij er in de Tweede Kamer heeft.

Door het verlies van de PvdA krijgen de SP en 50Plus er ieder een zetel bij. De ouderenpartij heeft er nu achttien, nog maar één minder dan de PvdA. Bij de SP staat de teller op 22 zetels.

Verder zijn er deze week geen verschuivingen in de peiling van De Hond. De VVD blijft staan op 24 zetels en is daarmee nog altijd de grootste partij, gevolgd door de PVV en de SP met 22 zetels. Het CDA en D66 staan op vijftien zetels, ChristenUnie op zes en GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren hebben er ieder drie.

Mei 2017

Uit de peiling blijkt verder dat een kwart van de kiezers denkt dat het kabinet blijft zitten tot de verkiezingen van mei 2017. Veertig procent hoopt daar wel op.

Vooral kiezers van D66 (80 procent) willen dat het kabinet de rit uitzit. Ook een meerderheid van de VVD (61 procent) en de PvdA (51 procent) hoopt dat het kabinet aanblijft. Een meerderheid van de kiezers van de overige partijen wil dat het kabinet niet blijft zitten.

Als de regering in de Eerste Kamer geen steun krijgt voor haar plannen, dan vindt 44 procent van de kiezers dat nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. 41 procent vindt in dat geval het kabinet moet worden uitgebreid met een of meer partijen.

Steekproef

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keuze voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.