Een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers is noodzakelijk om de door het kabinet geplande miljardenbezuinigingen te kunnen doorvoeren.

Dat vertelt PvdA-voorzitter Hans Spekman in een interview met NU.nl.

"Desnoods halen ze nachten door om tot een akkoord te komen. Ik weet dat iedereen tot een akkoord wil komen, het is cruciaal dat dit slaagt", aldus Spekman.

"De situatie is buitengewoon moeilijk. Dan moeten we het niet hebben dat er straks demonstraties en protesten zijn. We moeten over de problemen praten en ze oplossen."

Het kabinet is momenteel met sociale partners in overleg om tot een sociaal akkoord te komen over de invulling van miljarden aan bezuinigingen een deel investeringen.

WW

Spekman zegt dat hij verwacht dat de in het regeerakkoord afgesproken verkorting van de WW-duur wordt afgezwakt. "We staan voor onze handtekening, maar dit voorstel ligt als een steen op onze maag. Ik zie de angst in de ogen van mensen over de onzekerheid over hun baan."

Hij stelt dat hij ook de komende jaren de vinger op de zere plek zal blijven leggen als blijkt dat maatregelen van het kabinet verkeerd uitpakken.

Als voorbeeld noemt hij de gehandicaptenzorg en de werkgelegenheid in de zorg. "Ik hoor natuurlijk wel de punten van kritiek op het regeerakkoord. Bij sommige van die punten zou je kunnen kijken of het misschien anders moet."

Beton

Hij zegt dat de begrotingseis van 3 procent wat hem betreft 'niet in beton gegoten is' als de economische groei in 2014 tegenvalt.

De PvdA-voorzitter zegt in het vraaggesprek verder te rekenen op de steun van de SP als in het sociaal akkoord besloten wordt de in zijn ogen doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Lees hier het hele interview met Hans Spekman