D66, de ChristenUnie en GroenLinks willen in ruil voor hun eventuele steun aan de nieuwe bezuinigingen van het kabinet ook immateriële zaken regelen.

Dat melden de partijen zaterdag in Nieuwsuur. Onder meer de strafbaarheid van illegaliteit moet van tafel, eisen de drie partijen.

Het kabinet wil volgend jaar 4,3 miljard euro extra bezuinigen. Omdat de VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben zijn ze afhankelijk van de oppositie.

D66, ChristenUnie en SGP schoten het kabinet onlangs nog te hulp bij de totstandkoming van het woonakkoord.

Breder pakket

"Als wij gaan onderhandelen zullen we niet alleen kijken naar de financiële zaken en zullen we een breder pakket op tafel gaan leggen, waar de strafbaarstelling ook een onderdeel van zal zijn", zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil het punt van de illegaliteit zeker aan de orde stellen als het kabinet haar partij om hulp vraag. Ook Gerard Schouw van D66 wil de strafbaarstelling geschrapt zien. "Wij willen geen jacht op illegalen in dit land."

Onderwijs

D66 wil naast het schrappen van de strafbaarheid van illegaliteit, ook dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor het onderwijs. Dat zei partijleider Alexander Pechtold zaterdag op het congres van de partij in Eindhoven.

"Laat een ding helder zijn: minister-president, uw uitgestoken hand moet goed gevuld zijn voor het onderwijs. Tart ons niet tot het uiterste", dreigde Pechtold.

Politieke doorbraak

In zijn toespraak legde Pechtold uit waarom D66 het kabinet onlangs samen met de ChristenUnie en de SGP uit de brand hielp met het woonakkoord. Met de 'politieke doorbraak' bediende D66 de eigen kiezers, zei Pechtold.

"Zolang dit kabinet er zit, zijn en blijven wij oppositiepartij. Laat daar geen misverstand over bestaan", zei Pechtold. "Maar we pakken onze kansen als D66 z'n stempel kan drukken."

Bezuinigingen op onderwijs zijn volgens Pechtold onverteerbaar als het kabinet nogmaals op steun van D66 wil rekenen. De nullijn voor leraren en tweehonderd miljoen aan bezuinigingen brengen 'onze constructieve houding gevaarlijk dicht bij het nulpunt'.

Vijf vragen over de begrotingsregels