'Nederlandse missie in Kunduz stopt deze zomer'

De Nederlandse militairen die in de Afghaanse provincie Kunduz zitten, keren waarschijnlijk deze zomer al terug.

Het kabinet gaat morgen hierover een besluit nemen in de ministerraad, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Het lag al in de lijn der verwachting dat de politiemissie eerder zou stoppen.

Premier Mark Rutte liet in februari al ontvallen dat de Nederlandse militairen eerder dan gepland zullen vertrekken omdat de Duitse militairen ook eerder weggaan.

De Duitsers zorgen voor bescherming, terwijl de Nederlandse militairen Afghaanse politiemensen trainen. "Samen uit, samen thuis, want de force protection wordt door de Duitsers geleverd en die hebben we nodig", aldus Rutte.

Afgerond

Nog een reden om eerder te vertrekken zou zijn dat de Afghanen inmiddels in staat zijn hun eigen mensen te trainen. De missie is in principe dus zo goed als afgerond.

Nederland heeft ruim 500 militairen en politiemensen in Kunduz.

D66 en GroenLinks steunen het besluit van het kabinet. ''Onze trainers hebben hun belangrijke werk er grotendeels opzitten'', stelde GroenLinks-leider Bram van Ojik vrijdag.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt dat het vertrek volgens afspraak verloopt. Hij spreekt verder van een goede stap in de richting van een veilig en stabiel Afghanistan. Sjoerdsma benadrukt dat de Nederlandse betrokkenheid wel moet worden voortgezet. ''Ook na het einde van de politietrainingsmissie in Kunduz kunnen we nog een goede bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Afghanistan”, stelt hij.

Actief blijven

Ook Van Ojik vindt dat Nederland nog actief moet blijven. ''Ik was twee weken geleden in Kunduz en heb in gesprekken met ontwikkelingsorganisaties en juristen gezien hoe belangrijk het is dat Nederland zich blijft inzetten voor de opbouw van de Afghaanse rechtsstaat, want dit is een proces van lange adem.''

Begrijpelijk, noemt Joël Voordewind van de ChristenUnie het besluit van het kabinet. Voor ons was de bescherming van de Duitsers een harde voorwaarde om in te stemmen met de missie, zegt hij.

Het Kamerlid kan leven met het besluit om de Europese politiemissie in Kabul te blijven steunen en de F-16's langer in Mazar-e-Sharif te laten. Voorwaarde voor hem is wel dat dit niet van het budget van ontwikkelingssamenwerking afgaat.

Oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en D66 hielpen het kabinet Rutte-I (VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV) aan een meerderheid voor de missie in Kunduz. GroenLinks gaf daarbij de doorslag. Het besluit leidde tot veel verzet binnen de partij.

Lees meer over:
Tip de redactie