Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie vindt dat EU-burgers die nooit in Nederland hebben gewerkt, geen bijstandsuitkering zouden mogen krijgen. Hij wil uitkeringsmigranten daarom tijdelijk ongewenst verklaren.

Samen met Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië gaat hij deze zogenoemde uitkeringsmigratie aankaarten bij de Europese Commissie.

De vier landen zouden uitkeringsmigranten het liefst tijdelijk ongewenst verklaren. Zij willen van Brussel weten of dat met de huidige Europese regels kan. ''Wij denken van wel'', aldus de bewindsman.

Ook vinden Teeven en zijn drie collega's dat de Europese Commissie de omvang van het probleem in de EU-lidstaten moet vaststellen. De commissie zou in een eerste reactie over een ''niet bestaand probleem'' hebben gesproken. ''Maar het wordt in ieder geval in vier landen van de unie anders beleefd. Het wordt door vier landen wél als een probleem gezien'', stelt Teeven.

Toename

Op 31 december 2011 zaten 4260 niet-Nederlandse EU-burgers in Nederland in de bijstand. Het worden er elk jaar meer, aldus de VVD-staatssecretaris. Maar hij benadrukt dat zij niet allemaal onterecht bijstand trekken: ''We weten dat een bepaald percentage fraude is, maar wij weten dat niet precies.''