Er moet een nationaal toezichthouder verantwoord ondernemen komen. Dat voorstel deed Kamerlid Jan Vos van de PvdA donderdag in een debat in de Tweede Kamer met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel).

Duurzaam ondernemen houdt in dat bedrijven verantwoordelijk omgaan met mensen, milieu, grondstoffen en energie.

Ondernemers die op dit vlak over de schreef gaan, moeten dan in de toekomst door de toezichthouder worden aangepakt.

Vos wil dat de instelling tanden krijgt. ''Ondernemers hebben een verantwoordelijkheid en als ze die niet nakomen, moeten er sancties kunnen volgen'', stelde het Kamerlid. Naast boetes moet de toezichthouder ook op eigen initiatief onderzoek kunnen doen naar het gedrag van bedrijven, aldus Vos.

Enthousiast

Het Kamerlid wil de precieze invulling van het mandaat van de toezichthouder overlaten aan de minister. Zij moet ook onderzoeken waar de instelling moet worden ondergebracht.

De SP liet weten ''enthousiast'' te zijn over het idee. Wel moet de toezichthouder een stevig mandaat krijgen, verklaarde SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Andere partijen hadden de nodige vragen over het voorstel. Zo vraagt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zich af hoe je de toezichthouder zo kunt optuigen dat die het ook kan opnemen tegen multinationals als Shell.