De vrouwenorganisaties die voorop liepen bij demonstraties in het Midden-Oosten krijgen 5,8 miljoen euro om zich te scholen in lobbyen en het maken van wetten. 

Dat maakt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) donderdag bekend in aanloop naar de Internationale Vrouwendag, die vrijdag wordt gehouden.

Samen met PricewaterhouseCoopers en ontwikkelingsorganisatie Hivos wordt het bedrag de komende drie jaar gebruikt om vrouwen in landen als Syrië, Bahrein, Irak, Egypte en Libië hun stem en invloed te kunnen laten gelden.

Dat moet gebeuren in de politiek, het bestuur en de maatschappij.

PricewaterhouseCoopers is erbij betrokken om jonge vrouwen te scholen in organisatie en financieel management. Zo kunnen de vrouwen onder meer leren hoe ze andere donoren kunnen vinden.

Belangrijk

Ploumen wijst erop dat vrouwen een belangrijke rol kunnen spelen na een oorlog of een burgeroorlog. Als voorbeeld wordt Leymah Gbowee genoemd, de oprichtster van een vrouwenbeweging die in 2003 een einde maakte aan een burgeroorlog in Liberia.

Ook in Sudan en Zuid-Sudan zaten vrouwen aan tafel bij het vredesproces. "Het is belangrijk om te zorgen dat dit zo snel mogelijk na een conflict of oorlog gebeurt."

Lees alles over het Midden-Oosten in onze special