Het CDA overweegt een parlementair onderzoek naar de problemen bij de kinderopvang als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag geen uitzicht biedt op een blijvende oplossing.

Tweede Kamerlid Pieter Heerma heeft dat donderdag naar voren gebracht tijdens een overleg met de minister.

Uit cijfers die Asscher deze week naar de Kamer stuurde, blijkt dat het gebruik van kinderopvang vorig jaar met tien procent is gedaald.

Veel organisaties in de kinderopvang kunnen het daardoor niet bolwerken en moeten hun deuren sluiten. Heerma vreest grote knelpunten als de economie straks aantrekt en meer ouders opvangplekken willen.

'Niks beloven'

Asscher kan echter nog niet toezeggen of er meer geld komt voor de kinderopvang, zegt hij donderdag. Hij werkt aan een analyse van de problemen in de sector.

In april krijgt de Tweede Kamer meer informatie. Het kabinet komt dan met de Voorjaarsnota, een jaarlijkse tussenstand van de lopende overheidsbegroting. ''Ik kan nog niks beloven'', aldus Asscher in de Kamer.

Eind vorig jaar diende het CDA in de Kamer een voorstel in om 90 miljoen euro minder te bezuinigen op de kinderopvang.

Dat haalde het niet, maar er werd wel een motie aangenomen die Asscher opriep in het voorjaar met maatregelen te komen. Heerma is bang dat daar weinig van terecht komt. 

Hij denkt daarom aan een hoorzitting en een parlementair onderzoek. Hij wil hier bij de volgende procedurevergadering een meerderheid voor proberen te vinden.

Hoorzitting

GroenLinks vroeg tijdens het overleg aan Asscher alleenstaande ouders te ontzien bij de bezuinigingen op de kinderopvang.

Volgens Kamerlid Linda Voortman komen de klappen daarvan het hardst aan bij deze groep. Alleenstaande ouders kunnen alleen blijven werken als ze kinderopvang hebben, onderstreept ze.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel noemde tijdens het debat de gevolgen voor alleenstaande ouders eveneens een zorgpunt. 

Voorjaarsnota

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen wil de voorjaarsnota, een tussenstand van de Rijksbegroting, afwachten om te kijken of en hoe de bezuinigingen op de kinderopvang kunnen worden teruggedraaid.

Tellegen wijst erop dat de toekomst van de kinderopvang niet los gezien kan worden van de financiële situatie.

Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is geschrokken van de cijfers. Hij wil op korte termijn van Asscher een actieplan.