Voor het eerst sinds december hebben de vakbonden en het ministerie van Defensie woensdag weer formeel met elkaar gesproken.

Besloten is onder meer een commissie in te stellen die kan kijken hoe het vertrouwen kan worden hersteld, meldde de vakbond VBM.

Door een conflict over de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) was het overleg stil komen te liggen. Deze vereenvoudiging van het loonstrookje bleek voor duizenden militairen negatief uit te pakken. Sommige militairen kregen te maken met een teruggang in salaris tot 5 procent.

Voor dit jaar heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert de gevolgen teruggebracht tot maximaal een verlies van 1,5 procent. Beide partijen gaan de komende tijd zoeken naar een structurele oplossing voor het inkomensverlies. Toen vorige week bekend werd dat het overleg zou worden hervat zei Hennis zeer optimistisch te zijn.

Door de onenigheid lag ook de reorganisatie bij Defensie stil. Dat kostte het ministerie 9,5 miljoen per maand. De reorganisatie wordt nu weer opgepakt. Defensie moet door een bezuiniging van een miljard euro opgelegd onder het vorige kabinet 12.000 functies schrappen.