Het CDA moet zich bij het werven van kiezers en leden meer richten op moslims in grote steden. Als CDA-politici zich meer verdiepen in hun problemen valt onder deze moslims veel draagvlak te winnen, adviseert de werkgroep CDA & Islam volgens Trouw in een rapport.

Voor zogenoemde stadsmoslims zou de partij vaker een ombudsfunctie kunnen vervullen.

De werkgroep onderzocht wat het CDA te bieden heeft aan gelovigen die de koran als eerste inspiratiebron hebben. De CDA-afdelingen gaan nu hierover in discussie.

Jonge moslims in grote steden zouden zich niet in de partij herkennen, terwijl ze volgens de werkgroep wel bij het CDA passen. Als het gaat om gedachtegoed, levenswijze, waarden en normen en het belang van familie zouden er veel overeenkomsten zijn.

Vervreemd

Dat er toch een gebrek aan aanhang in de steden is, zou komen doordat het CDA vervreemd is geraakt van de grote stad. In vijftien jaar tijd is het aantal zetels van het CDA in de grote steden gehalveerd.

Tot het onderzoek werd besloten nadat het CDA in 2010 had gekozen voor de omstreden samenwerking met de PVV. Tegenstanders van de gedoogconstructie dwongen af dat wordt onderzocht of aanhangers van de islam nog wel een volwaardige positie hebben in de partij.

Dat hoeft volgens de werkgroep geen probleem te zijn, als het CDA zich meer voor moslims inzet en openstelt.