Ontwikkelingshulp blijft tot in lengte van jaren nodig om arme landen over een drempel te helpen zodat ze op eigen kracht verder kunnen.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij verving zijn collega Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, die verhinderd was.

Ploumen zei onlangs tijdens een bezoek aan Ethiopië dat het begrip ontwikkelingshulp uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. D66 en CDA ergeren zich eraan dat de bewindsvrouw uitspraken hierover in de media doet, maar dat haar visie over dit onderwerp op zich laat wachten. Agnes Mulder van het CDA vergeleek het met ''een meeuw die langskomt, schreeuwt en de boel onderschijt''.

Volgens Timmermans komt Ploumen in april met haar visie over ontwikkelingshulp. Het kabinet zet steeds meer in op handel met arme landen, al blijft hulp nodig. ''Afrikaanse landen zitten niet meer te wachten op de traditionele hulp'', aldus de minister. Hij zei dat er voor wordt gewaakt dat je straks alleen ''een minister van exportbevordering'' overhoudt.