De economie kapot bezuinigen op het moment dat die krimpt, is geen goed idee.

Dat zei Diederik Samsom tegen Sven Kockelmann in KRO's Oog in Oog zondag.

Samsom liet meerdere momenten tijdens het interview doorschemeren dat de begrotingsregel van drie procent, waar Nederland in de toekomst weer aan moet gaan voldoen, voor hem niet heilig is.

"We streven naar die drie procent, maar op het moment dat een economie krimpt, maken we daar een uitzondering op. Dat jaar maken we nu mee. Dus we maken er een uitzondering op", zei de PvdA-leider.

VVD

Kockelmann: "De VVD zegt drie procent begrotingstekort maximaal is voor ons hard in 2014, met ander woorden: in steen gebeiteld. Is dat voor u ook zo?" Samsom antwoordde hierop met 'nee' en voegde daaraan toe dat dat 'voor niemand zo is'.

Tevens benadrukte hij dat de huidige maatregelen ervoor zullen zorgen dat er in 2014 geen sprake is van een krimpende economie.

Kockelmann wilde vervolgens van Samsom weten wat er zou gebeuren als dat wel het geval is in 2014. Samsom zei hierop: "Als de hemel op ons hoofd valt, ..." Deze zin maakte hij echter niet af.

Maatregelen

Het kabinet bereikte vrijdag overeenstemming over een pakket aan maatregelen van 4,3 miljard euro waarmee het begrotingstekort voor 2014 moet worden teruggedrongen.

Donderdag werd uit de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) duidelijk dat onder de huidige omstandigheden het begrotingstekort voor 2013 uitkomt op 3,3 procent en voor 2014 oploopt tot 3,4 procent. Dat is meer dan de drie procent die Brussel toestaat.

Vijf vragen over de begrotingsregels