De Jonge Socialisten willen dat het partijbestuur van de PvdA zo snel mogelijk een politieke ledenraad over de nieuwe bezuinigingen organiseert.

De jongerenafdeling vindt inspraak op zijn plaats, omdat de bezuinigingen van de afgelopen vijf jaar Nederland tot nu toe weinig goeds hebben gebracht.

Het kabinet van VVD en PvdA besloot vrijdag 4,3 miljard euro extra te bezuinigen in 2014. Dit zorgt volgens de Jonge Socialisten voor extra werkloosheid en een verdere afbraak van de 'rechtvaardige samenleving'.

De PvdA-leden zouden zich daarom moeten kunnen uitspreken over de voorstellen, die onder meer een nullijn voor zorgmedewerkers behelst.

Angstverhalen

Het kabinet acht de bezuinigingen noodzakelijk om het begrotingstekort in 2014 onder de drie procent te krijgen, zoals Brussel voorschrijft.

De Jonge Socialisten stellen in een verklaring op hun website niet te geloven in drieprocentsgrenzen en ook niet in angstverhalen over schuldenbergen.

Zij wijzen op de talrijke Nederlanders die diep in de problemen zitten en de talloze economen en experts die aangeven wat minder te bezuinigen en de de overheid meer te laten investeren. "Een ander richting moet nu worden ingeslagen."

Inventariseren

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte afgelopen week al een rondje langs de oppositie om te inventariseren hoe de maatregelen steun kunnen krijgen in de Eerste Kamer.

De jongeren vrezen dat met partijen als CDA, ChristenUnie en D66 wordt onderhandeld over nieuwe bezuinigingen en maatregelen, 'waardoor er waterige compromissen zoals het woonakkoord ontstaan en de PvdA alsnog in een rechts kabinet zit'.

"Grijs met een rood randje, daar hebben we geen campagne voor gevoerd en ook niet voor getekend", staat in de verklaring. "Daarom is het tijd voor actie en een politieke ledenraad. Verschillende PvdA-afdelingen en gewesten zullen de oproep tot een politieke ledenraad aan het partijbestuur steunen."

Verzoek

Het partijbestuur heeft nog geen officieel verzoek voor een ledenraad binnengekregen, laat een woordvoerder in een reactie weten. Hij wijst erop dat in de statuten staat dat zo'n raad bijeen wordt geroepen als tien procent van de leden of vijf procent van de gewesten dat wil. Het partijbestuur prikt dan een datum.

Overigens staat voor 27 april een partijcongres op het programma, waarin de bezuinigingen ongetwijfeld aan de orde komen. Daarnaast kan elke partijafdeling een Kamerlid uitnodigen om de besluiten toe te lichten, memoreert de zegsman.