Een grote meerderheid van de kiezers, bijna tachtig procent, acht het belangrijker dat de economie wordt gestimuleerd dan dat het begrotingstekort onder de drie procent komt.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Ook denkt een vergelijkbare meerderheid dat het nog jaren zal duren voordat de economie weer herstelt.

Uit de resultaten van de peiling blijkt verder dat de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van het kabinet niet erg positief zijn ontvangen.

Vooral het plan om twee miljard te bezuinigen door een nullijn in te stellen voor werknemers in de zorg roept weerstand op: ongeveer 73 procent van de kiezers zegt tegen dat plan te zijn. Het plan om de budgetten op de ministeries te bevriezen, wordt volgens de peiling wel toegejuicht.

Vrijdag werd duidelijk dat het kabinet in 2014 4,3 miljard euro extra gaat bezuinigen. Uit cijfers van het CPB bleek donderdag dat het tekort volgend jaar oploopt tot 3,4 procent. Dat is meer dan de drie procent die Brussel toestaat.

Kabinet

Ruim de helft van de kiezers vindt, zo toont de peiling aan, dat er nu een kabinet zou moeten komen met meer partijen dan alleen de VVD en de PvdA.

Bijna driekwart van de kiezers hoopt dat een aantal oppositiepartijen de regering helpt om goede maatregelen te nemen rond de extra bezuinigingen in 2014.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.