Vakbonden FNV en CNV zijn fel tegen de extra bezuinigingen die het kabinet vrijdag heeft voorgesteld. Vooral de voorgestelde extra nullijn zorgt voor weerstand.

Het kabinet presenteerde vrijdag een pakket aan maatregelen van 4,3 miljard euro waarmee het begrotingstekort voor 2014 moet worden teruggedrongen.

Onderdeel daarvan is een extra jaar nullijn voor rijksambtenaren. Met de sociale partners in de zorg zal worden gesproken om te komen tot een nullijn van 2,5 jaar. Deze maatregel moet de schatkist in totaal 2 miljard euro opleveren, is de verwachting in Den Haag.

Het kabinet gaat komende week al in overleg met werkgevers en werknemers over het nieuwe pakket. De partijen praten al enkele maanden over een akkoord over economie en werkgelegenheid. Tegen april moet er een sociaal akkoord liggen.

Gevolgen voor gesprekken

Maar FNV-voorzitter Ton Heerts laat vrijdag weten: "Dit pakket aan maatregelen heeft gevolgen voor de verkennende gesprekken die werkgevers en werknemers zijn aangegaan met het kabinet."

Volgens Heerts is "het domste dat je nu kunt doen" nog meer miljarden bezuinigen. "Hiermee help je de economie om zeep."

Hij denkt dat de werkloosheidscijfers ''tot een onaanvaardbaar niveau'' zullen stijgen, het consumentenvertrouwen zal dalen, de bouwsector vastlopen en onnodig veel mensen in een uitkering terechtkomen. ''Wat we nu nodig hebben is een vertrouwensoffensief. Het kabinet moet niet bezuinigen, maar investeren in werkgelegenheid," aldus de FNV-voorzitter.

Vertrouwenscrisis

Ook volgens CNV zit Nederland in een vertrouwenscrisis. ''Mensen verliezen hun baan, krijgen hun huis niet verkocht en houden hun handen op de knip. Ik begrijp niet hoe een nullijn in de zorg of voor ambtenaren dit verandert'', verklaart vakbondsvoorzitter Jaap Smit.

Pas als de Nederlandse burgers weer perspectief hebben, valt er volgens het CNV ''te praten over het op orde brengen van het huishoudboekje van de overheid.''

Onderwijs en zorg

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert ontevreden. ''Een kabinet dat roept dat de lat omhoog moet in het onderwijs, moet niet korten op de mensen die daarvoor moeten zorgen'', aldus vicevoorzitter Ben Hoogenboom.

Het basisonderwijs hanteert al sinds 2009 een nullijn. Hoogenboom: ''Doordat veel scholen geen fatsoenlijke contracten meer durven aan te bieden, vinden startende docenten geen werk of zoeken ze na een trits aan flexcontracten werk in een andere sector."

De bond voor zorgpersoneel NU '91 liet eerder vrijdag al weten niks te zien in het plan om verzorgers en verplegers voorlopig geen salarisverhoging meer te geven.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil vrijdag nog niet reageren op het pakket.