De identiteit van Noord-Holland is in tegenstelling tot die van Friesland zwak.  

Dat was donderdag de brede opvatting tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Haarlem, waar Noord-Hollanders zich mochten uitspreken over de voorgenomen fusie met Utrecht en Flevoland.

De bezoekers van de bijeenkomst bedoelden daarmee dat het niet erg is als Noord-Holland opgaat in een grote superprovincie met Flevoland en Utrecht. Minister Plasterk wil de fusie rond hebben voor de volgende Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015.

Eerste inspraakavond

Ruim 30 inwoners hadden de moeite genomen om naar deze eerste inspraakavond over de megaprovincie te komen. Eigenlijk zou minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) gastheer zijn, maar hij had spoedoverleg met het kabinet over de cijfers van het Centraal Planbureau. Plasterk had wel alle mensen die zich hadden aangemeld, persoonlijk gebeld om te zeggen waarom hij er niet was.

De provincie Noord-Holland gaf eerder al aan onder voorwaarden akkoord te gaan met een superprovincie, maar de commissaris van de Koningin Johan Remkes uitte zich wel kritisch. Vraagtekens heeft hij onder meer bij het tempo van de fusie en de onderbouwing van het plan.

Schoon schip 

Een inwoner van Uitgeest had er donderdag totaal geen moeite mee als Noord-Holland verdwijnt en onderdeel wordt van een grotere provincie. Volgens hem is het hoog tijd dat deze provincie ''bestuurlijk wordt opgeklopt'' na de misstanden met voormalig commissaris van de Koningin Harry Borghouts en gedeputeerde Ton Hooijmaijers. De laatste is aangeklaagd voor fraude en corruptie. ''Dan kunnen we eindelijk echt schoon schip maken'', aldus de Uitgeester.

Een vrouw uit Hoofddorp vond dat het kabinet niet te hard van stapel moet lopen. ''Natuurlijk moet je vooruit denken. Maar het is ook van belang dat je een stukje geschiedenis in ere houdt.''

Alkmaar

De volgende bewonersbijeenkomst is volgende week in Alkmaar voor het noordelijk deel van Noord-Holland. Minister Plasterk krijgt daar een herkansing als gastheer.