Diverse gemeenteraadsleden in Amsterdam dringen erop aan dat het Rijk bijdraagt aan de kosten voor het inhuldigingsfeest op 30 april. De gemeente begroot het evenement op 7 miljoen euro.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei woensdag tijdens de presentatie van het programma dat hij nog met het Rijk in gesprek gaat over een bijdrage. Ook zoekt de gemeente naar sponsors. De raad, die met het bedrag moet instemmen, vergaderde donderdagavond over het voorstel.

Een aantal partijen, waaronder de SP, D66, en GroenLinks, zei te vrezen dat als het geld al is vrijgemaakt, het Rijk en de sponsors wellicht minder happig zijn bij te dragen.

Van der Laan zei in een reactie dat hij ''heel erg’’ zijn best zal doen zowel bij het Rijk als bij sponsoren geld los te krijgen. Hij vindt 7 miljoen een ''redelijke uitgave’’ om een ''heel mooi, open, waardig en veilig feest’’ te organiseren.

Volgens hem is met alle betrokkenen afgesproken dat iedere partij zijn eigen kosten betaalt. ''Het feest in Amsterdam is een cadeau aan het koningspaar en aan Nederland.’’ De burgemeester zei dat hij als voorbehoud heeft gesteld dat, als het programma bekend is, hij nog overleg zou voeren met het Rijk. Over de sponsoren zei Van der Laan: ''Ik denk dat er partijen zijn die zeker mee willen doen.'' 

Alle berichten over de troonswisseling in ons nieuwsdossier