DEN HAAG - Om de piratenbestrijding rond de Hoorn van Afrika verder te verbeteren, geeft het kabinet een kleine bijdrage aan de EU-missie EUCAP Nestor.

Dat maakte het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

De missie is bedoeld om de kustwacht en -politie en de juridische sector op te bouwen in Djibouti, de Seychellen, Kenia, Somalië en op termijn Tanzania. Nederland levert de plaatsvervangend commandant van de missie en ongeveer tien functionarissen, zowel burgers als militairen.

De Nederlandse bijdrage zal zich volgens de brief concentreren op de Seychellen. De missie moet in het tweede kwartaal van dit jaar volledig operationeel zijn en de Nederlandse bijdrage loopt tot januari 2015. De missie kost dit jaar 600.000 euro.

Seychellen

Het ministerie van Defensie levert ook al een bijdrage aan de antipiraterijmissies Atalanta van de EU en Ocean Shield van de NAVO. Voor die eerste missie is de Hr. Ms. De Ruyter nu actief voor de kust van Somalië. Eerder deze week pakten mariniers van het fregat nog negen Somalische piraten op. Die zijn overgebracht naar de Seychellen voor berechting.

Het aantal kapingen en aanvallen in de wateren rond de Hoorn van Afrika is door de missies de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Vorig jaar vielen piraten 75 vaartuigen aan en dat was het laagste aantal sinds 2007. Het aantal gekaapte schepen nam in dat jaar met de helft af naar 14.