De SP dient geen motie van wantrouwen in tegen minister Stef Blok (Wonen). Eerder deze week, en donderdag tijdens het debat, dreigde Kamerlid Paulus Jansen nadrukkelijk met het opzeggen van het vertrouwen in de minister.

De SP'er beweerde dat Blok bewust cruciale informatie had achtergehouden voor de Tweede Kamer tijdens het debat over de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Het zou gaan om een rapport van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou zijn uitgevoerd.

Maar donderdag zei Jansen: "We kunnen niet aantonen dat Blok het rapport kende en zullen daar dus geen conclusies aan verbinden."

Fout

Maandag bleek al dat de onderzoekers een fout hadden begaan en dat het onderzoek slechts financieel was ondersteund. Woensdag nam Blok afstand van de verwijten van Jansen. Het onderzoek viel niet onder verantwoordelijkheid van het departement.

De SP'er nam hier geen genoegen mee en wilde inzicht in de contacten tussen het ministerie en de onderzoekers. Ook wilde hij inzicht in de subsidieverstrekking.

Irritatie

Diverse partijen in de Tweede Kamer reageerden geïrriteerd op de harde taal van Jansen en de in hun ogen onterechte aanvallen op minister Blok. Volgens de woordvoerders van VVD, PvdA en D66 was duidelijk dat er een fout was gemaakt door ASRE en dat de minister niks doelbewust heeft achtergehouden.

Minister Blok zei pas afgelopen weekend op de hoogte te zijn gesteld van het bestaan van het rapport. Wel had het ministerie in 2011 een conceptversie ingezien.

In november vorig jaar klopten de onderzoekers bij het ministerie aan om te vragen of zij het rapport mochten publiceren. Het ministerie had hier geen probleem mee.

Ook Blok zei donderdag dat hij het prima had gevonden als het rapport tijdens het debat over de huurverhoging openbaar was geweest. Hij stelde dat de conclusies uit het rapport niet tot andere antwoorden hadden geleid in het debat.

Publicatie

PvdA'er Jacques Monasch en VVD'er Barbara Visser zeiden tijdens het debat dat zij op de hoogte waren van het bestaan van het rapport. Volgens Jansen is dit vreemd, aangezien het rapport vrijdag pas is gepubliceerd.

"Een geactualiseerde versie van het rapport is in december 2012 afgerond en afgelopen vrijdag gepubliceerd. Bij deze actualisatie heeft het ministerie geen enkele betrokkenheid gehad", liet onderzoeker Johan Conijn woensdag weten aan NU.nl.

Volgens Monasch betrof dit de meeste recente versie en was een eerdere versie van het rapport bekend. 

Het onderzoek is volgens ASRE een wetenschappelijke bijdrage aan de discussie over het woningmarktmodel van het Centraal Planbureau.