Het kabinet zal 500 miljoen euro investeren in infrastructuur om de bouwsector weer op gang te brengen. Ook worden de laagste inkomens met 300 miljoen euro gecompenseerd in hun koopkracht.

Dat meldt de Telegraaf op basis van bronnen, vooruitlopend op de ministerraad van vrijdag waarin wordt gesproken over mogelijkheden om het begrotingstekort voor 2014 terug te dringen.

Tegenover de investeringen staat dat een lastenverlichting voor het bedrijfsleven van in totaal 640 miljoen euro waarschijnlijk wordt geschrapt, dat er een vrijwillige nullijn staat te wachten voor onder meer de zorg, dat belastingschijven niet worden geïndexeerd en dat op zowel de rijksoverheid als de lagere overheden wordt bezuinigd.

4 miljard

Het kabinet staat voor de taak in totaal voor zo'n 4 miljard aan bezuinigingen te vinden nu het Centraal Planbureau (CPB) donderdag becijferde dat het tekort voor volgend jaar op 3,4 procent zal uitkomen; enkele tienden boven de Brusselse norm van 3 procent.

Premier Mark Rutte heeft al aangekondigd voor de bezuinigingen breed draagvlak te willen zoeken bij oppositiepartijen en sociale partners.

Volgende week debatteert de Kamer over de uitkomsten van het CPB.