GroenLinks en de SP willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Openbaar vervoer) het voor blinden en slechtzienden makkelijker maakt om met het openbaar vervoer te reizen.

Volgens de partijen hebben ongeveer 2000 visueel gehandicapten moeite met het in- en uitchecken.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat de in - en uitcheckpalen aangepast moeten worden. ''Door te zachte piepsignalen in bus en tram kunnen blinden en slechtzienden moeilijk horen of ze goed zijn in- en uitgecheckt'', stelt ze.

Net als reizigers zonder handicap, moeten blinden en slechtzienden extra betalen als ze verkeerd of niet in- of uitchecken. Die kosten zouden niet in rekening gebracht moeten worden volgens Van Tongeren.

Oude reispas

Farshad Bashir van de SP voelt er meer voor om visueel gehandicapten helemaal niet meer in- en uit te laten checken. Automaten aanpassen is volgens hem te duur. ''Het is makkelijker en simpeler om hun de oude reispas weer terug te geven, waarmee ze niet hoeven in- en uitchecken.''

Tot 1 januari reisden blinden en slechtzienden met een Viziris-pas. ''Die was echter onrendabel en daarom moeten deze mensen nu weer langs de incheckpalen'', aldus Bashir.

Ingrijpen

Mansveld liet eerder deze week weten dat ze een eind wil aan de problemen rond de OV-chipkaart. Vervoerders werken niet goed samen om voor de reizigers oplossingen te bedenken en dus wil Mansveld kunnen ingrijpen.

Daarom gaat ze de wet aanpassen. Het oplossen van de problemen van blinden en slechtzienden is het eerste wat ze dan kan gaan aanpakken, stelt Van Tongeren.

De Tweede Kamer praat donderdagmiddag met Mansveld over de OV-chipkaart.