De 'ludieke motie' die de PVV woensdagavond indiende om premier Mark Rutte (VVD) uit het Torentje te krijgen leidde tot veel irritatie, maar niet tot een stemming.

Er waren rond middernacht veel te weinig Tweede Kamerleden aanwezig voor het benodigde quorum.

Donderdag om 10.15 uur zal er worden gestemd over de motie, die Rutte opdraagt om ontslag te nemen als premier en de assistent van EU-president Herman van Rompuy te worden.

PVV-Kamerlid Barry Madlener diende de motie in tijdens het debat over de meerjarenbegroting van de EU. Aanvankelijk wilde hij hem niet direct in stemming brengen, maar omdat de motie niet anders opgevat kon worden als een motie van wantrouwen, moest er direct worden gestemd.

De meeste Kamerleden, ook die van de PVV, bleken echter niet meer aanwezig te zijn. Er moeten minimaal 76 Kamerleden zijn voor er gestemd mag worden.

Feest

De motie leidde tot veel irritatie. "Manmanman", twitterde ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. "Het feest van de democratie, zullen we maar zeggen."

"In tien minuten naar Den Haag voor hoofdelijk stemmingsgeintje van de PVV lukt natuurlijk niet. Is dit nu democratie?", schreef GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. D66-Kamerlid Kees Verhoeven sprak van een 'uit de hand gelopen PVV-grap'.

Theater

VVD-Kamerlid Mark Verheijen vindt het 'triest' dat Geert Wilders niet aanwezig was bij de stemming over de motie van wantrouwen die hij zelf mede indiende.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was niet gecharmeerd van de actie. "Het debat over de meerjarenbegroting eindigt met een slecht stukje PVV-theater", schrijft hij op Facebook. "Meteen ontmaskerd door de rest van de Kamer. Heel goed dat alle andere fracties zichzelf en de Kamer wel serieus nemen."