Premier Mark Rutte (VVD) deelt de kritiek van de Tweede Kamer dat de meerjarenbegroting van de Europese Unie te weinig gericht is op innovatie.

"Ik had gewild dat er meer geld was gegaan naar groeibevorderende plekken", zei Rutte woensdag tijdens een debat over begroting die de 27 regeringsleiders begin deze maand in Brussel opstelden.

Rutte wilde voor aanvang van de onderhandelingen drie zaken bereiken: een sober budget, behoud van de korting voor Nederland en een 'modernisering' van de begroting. Die laatste doelstelling sloeg op de wens om minder geld naar landbouw, en meer naar innovatie te laten gaan.

"Wat betreft die doelstelling hebben we het nodige bereikt, maar nog niet alles", gaf Rutte toe. Van de begroting van zo'n duizend miljard euro over zeven jaar gaat nog steeds 39 procent naar landbouw.

Oppositiepartijen

Meerdere oppositiepartijen uitten in het Kamderdebat kritiek op het onderhandelingsresultaat. D66-Kamerlid Alexander Pechtold sprak van een 'troosteloos compromis', waarbij er veel te weinig geld voor innovatie is gereserveerd.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver sprak van een uitkomst 'om van te huilen'. "Er gaat meer geld naar koeien en asfalt en minder naar innovatie en verduurzaming."

De PVV en de SP hadden geen goed woord over voor het akkoord dat Rutte sloot met zijn Europese collega's. PVV'er Barry Madlener vind het belachelijk dat Nederland 'de grootste nettobetaler blijft aan die waanzin die Brussel heet', hetgeen overigens door Rutte werd ontkend.

Volgens SP'er Harry van Bommel hebben de regeringsleiders 'collectief gefaald'. "Dat wordt weer zeven jaar mopperen op Europa", voorspelde hij.

Tevreden

Regeringspartijen VVD en PvdA waren schappelijker. "We zijn tevreden, chapeau", zei VVD'er Mark Verheijen. "Maar de vlag gaat niet uit." Volgens Verheijen draagt de begroting, die geldt van 2014 tot 2020, niet bij aan concurrentiekracht van Europa op termijn.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaas sprak van een 'gemengd beeld'. Hij gaf Rutte twee achten voor het terugbrengen van het hele budget en het behouden van de korting van een miljard euro. "Maar hij krijgt een zesje voor modernisering. En een bonuspunt voor het harde werken."

Geheim

CDA'er Pieter Omtzigt wilde het resultaat 'schoorvoetend een voldoende geven'. Wel laakte hij de onduidelijkheid over de precieze bedragen die het kabinet aanleverde. Ook dient hij een motie in waarin Nederlandse Europarlementariërs worden opgeroepen om niet in het geheim te stemmen over de meerjarenbegroting.

De voorzitter van het Europarlement Martin Schulz heeft dit voorgesteld. De motie kan op steun van een Kamermeerderheid rekenen.