Een groter deel van het EU-budget van ruim 1000 miljard euro (voor 7 jaar) moet besteed worden aan de 'digitale agenda' van Eurocommissaris Neelie Kroes.

Op initiatief van D66 vraagt een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinet om zich daarvoor in te zetten op het moment dat de EU-landen met het Europees Parlement gaan onderhandelen over het compromis dat de EU-landen op 8 februari hebben bereikt.

Op de digitale agenda staan zaken als snel breedbandinternet, online toegang tot medische dossiers, 4G of zelfs 5G internet, betere Europese samenwerking tegen cyberaanvallen en het verder verspreiden van elektronisch bankieren.

Het budget hiervoor zou in de eerste plannen omhoog gaan naar 9 miljard, werd vervolgens verlaagd naar 7 miljard, maar na 30 uur onderhandelen in Brussel bleef er slechts 1 miljard euro over.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is de digitale economie ''cruciaal om de EU in de toekomst concurrerend te houden en concurrerender te maken''. Wat hem betreft moet meer geld voor de digitale agenda gezocht worden in de budgetten voor landbouw en steun aan arme regio's.