De Tweede Kamer vindt dat het Europees Parlement niet geheim zou moeten stemmen over de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie.

Een grote meerderheid in de Kamer vindt het voorstel van voorzitter Martin Schulz van het Europarlement maar helemaal niks.

Dat bleek woensdag in een Kamerdebat over de EU-top van inmiddels 3 weken geleden.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kondigde een motie aan waarin alle Nederlandse europarlementariërs worden opgeroepen niet geheim te stemmen. De motie krijgt de steun van in elk geval D66, VVD en PvdA. VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemde het Europarlement het ''democratisch zorgenkind'' van de EU.

Akkoord

Al is het niet met onverdeeld enthousiasme, een ruime meerderheid in de Kamer steunt het akkoord dat de regeringsleiders van de 27 EU-landen op 8 februari na 30 uur onderhandelen bereikten.

De begroting van ruim 1000 miljard (voor 7 jaar) is voor het eerst in de geschiedenis van de EU lager dan de vorige meerjarenbegroting. Alle partijen zijn daar positief over.

Innovatie

Instemming is er ook met het feit dat premier Mark Rutte erin slaagde om de korting van 1 miljard euro op de Nederlandse bijdrage te behouden.

Onvrede is er over het feit dat nog altijd 39 procent van het EU-budget naar het Europees landbouwbeleid gaat en 34 procent naar hulp aan arme regio's. Er is te weinig verschuiving van die posten naar innovatie, vindt de Kamer.