In het onderzoeksrapport naar marktconforme huren is onterecht vermeld dat deze tot stand is gekomen in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat erkent onderzoeker van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), Johan Conijn, tegenover NU.nl.

De fout was dinsdag aanleiding voor de SP om het vertrouwen in minister Stef Blok (Wonen) ter discussie te stellen. SP-Kamerlid Paulus Jansen stelde dat Blok het rapport had achtergehouden tijdens het debat over de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Woensdagmiddag liet ASRE al in een verklaring weten dat het ministerie niet de opdrachtgever was, noch dat het een advies was aan het ministerie.

Het onderzoek is volgens ASRE een wetenschappelijke bijdrage aan de discussie over het woningmarktmodel van het Centraal Planbureau. Het ministerie heeft alleen financieel bijgedragen aan het onderzoek.

Hersteld

Conijn stelt nu dat de fout maandag is hersteld en dat Jansen diezelfde dag al op de hoogte is gesteld van de fout. "Hij weet dat het geen opdrachtverlening was, maar alleen een financiële bijdrage. Deze bijdrage is in 2010 toegekend en in 2011 betaald."

"Een geactualiseerde versie van het rapport is in december 2012 afgerond en afgelopen vrijdag gepubliceerd. Bij deze actualisatie heeft het ministerie geen enkele betrokkenheid gehad."

Woensdagmiddag nam Blok afstand van de aantijgingen van Jansen. Het onderzoek viel niet onder verantwoordelijkheid van het departement.

Jansen nam hier echter geen genoegen mee en wil alsnog donderdag een debat met de minister. Hij wil weten welke contacten er zijn geweest tussen het ministerie en de onderzoekers. Ook wil hij inzicht in de subsidieverstrekking.