De coalitie van VVD en PvdA overweegt om in 2014 enkele honderden miljoenen euro's vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren.

Daarnaast zouden er enige honderden miljoenen euro's op tafel moeten komen om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

Die maatregelen moeten onderdeel vormen van een totaalpakket waarin voor een bedrag tussen de 4,5 en 5 miljard euro wordt bezuinigd.

VVD en PvdA naderen overeenstemming over deze voorstellen, zeiden bronnen rond het kabinet woensdag tegen het ANP. Er is nog geen akkoord, waarschuwen betrokkenen. ''Het kan nog veranderen.''

Inflatiecorrectie

Waarschijnlijk besluiten VVD en PvdA dat op de budgetten van alle ministeries geen inflatiecorrectie wordt toegepast. Dat moet 1 miljard euro opleveren.

Dinsdag was al duidelijk geworden dat het kabinet ook de belastingschijven wil bevriezen (opbrengst 1 miljard euro), werknemers in de zorg op de nullijn wil zetten (ook 1 miljard), net als mensen elders in de semipublieke sector (ook 1 miljard). Daarnaast wordt nog elders op de rijksbegroting circa 1 miljard euro bezuinigd.

Extra ingrepen bij Defensie of Ontwikkelingssamenwerking zouden niet overwogen worden.

Begrotingstekort

Het bezuinigingspakket van tussen de 4,5 en 5 miljard euro is nodig om het begrotingstekort in 2014 weer onder de 3 procent te brengen, zoals de EU-afspraken voorschrijven.

In 2013 komt het tekort uit op circa 3,6 procent, zal het Centraal Planbureau donderdag naar verwachting bekend maken.

Volgens EU-afspraken zou het tekort dit jaar al op 3 procent horen uit te komen. Maar Brussel heeft laten doorschemeren dat Nederland wat extra tijd krijgt. Het heeft tegenslag gehad doordat het SNS Reaal moest nationaliseren.

Het is de bedoeling dat het kabinet vrijdag de knoop doorhakt over het nieuwe pakket. Mogelijk duurt het nog een weekje langer, zeggen bronnen.

Topoverleg

Over de aanvullende bezuinigingen is al diverse malen topoverleg gevoerd. Daarbij waren premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) aanwezig.

Volgens bronnen in beide partijen is de chemie tussen deze hoofdrolspelers goed, zodat er snel zaken gedaan kan worden. Het zijn leeftijdgenoten tussen wie het klikt, aldus een ingewijde.