D66 wil ook dit jaar extra bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold woensdagmiddag.

Pechtold liet dat weten nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij hem op bezoek was geweest. Hij gaat daarmee in tegen de opvatting van regeringspartijen VVD en PvdA.

''Ik heb gezegd dat wij niet alleen willen kijken naar 2014, maar ook in 2013 niet extra schuld willen doorschuiven naar volgende generaties. En het pakket aan hervormingen voor de jaren erna moet wel overeind blijven'', zei Pechtold.

Hij heeft Dijsselbloem gezegd dat hij bereid is te kijken naar nieuwe bezuinigingsplannen van het kabinet. ''Deze minister heeft wel een stevig probleem. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan.''

Rondgang

Het Centraal Planbureau (CPB) komt donderdag met cijfers over het begrotingstekort en de economische groei. Minister Dijsselbloem maakt woensdag en donderdag een rondje langs fractievoorzitters in de Kamer om de procedure na het bekend worden van de CPB-cijfers te bespreken.

Als eerste praatte Dijsselbloem vanochtend met Henk Krol van 50Plus. Dijsselbloem ging ook langs bij de ChristenUnie, SGP, het CDA, de PVV, en D66.

CDA

Het CDA zal plannen van het kabinet om belastingen te verhogen of lasten te verzwaren niet steunen. CDA-leider Sybrand Buma zei dat woensdag na zijn gesprek met Dijsselbloem.

Volgens Buma is het goed mogelijk om de overheidsfinanciën op orde te brengen zonder belastingverhogingen. Hij zei dat de situatie nu totaal anders is dan een jaar geleden. Toen onderhandelden regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV in het Catshuis over miljardenbezuinigingen.

Buma hamert vooral op de werkgelegenheid. Nieuwe banen moeten de economische groei aanjagen en er ook voor zorgen dat het begrotingstekort gaat dalen.

Wilders

Dijsselbloem sprak kort met PVV-leider Geert Wilders. ''Minister Dijsselbloem 7 minuten op bezoek gehad. Kop koffie gegeven en gezegd dat hij steun PVV voor asociaal beleid op zijn buik kan schrijven'', twitterde Wilders na afloop.

SP

SP-leider Emile Roemer wil pas ''serieus in een kamer praten met de minister'' als de bezuinigingen op sociale zekerheid en de zorg van tafel gaan.

''Extra bezuinigen is geen optie'', stelde Roemer. Hij wil juist investeren, bijvoorbeeld door woningcorporaties geen verhuurdersheffing te laten betalen maar te laten bouwen en renoveren. Als het kabinet niet wil investeren, ''dan zijn we zo klaar''.

Het zou volgens Roemer ''zomaar kunnen'' dat hij Dijsselbloem niet kan helpen. ''Het is aan het kabinet om te zien of we bij elkaar kunnen komen'', zei de SP-leider.

GroenLinks

Donderdag spreekt Dijsselbloem dan nog met de fractievoorzitters van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Het kabinet moet eind april aan Brussel laten weten hoe het denkt het begrotingstekort in 2014 weer op of onder 3 procent te brengen.

Stabiliteit

Bij de invoering van de euro spraken alle landen in de eurozone af dat zij een begrotingstekort van maximaal 3 procent mogen hebben om zo de stabiliteit van de munt te kunnen garanderen. In verleden hield ons land zich altijd keurig aan deze Europese regel. Maar in 2011 kwam het tekort op 4,7 procent uit en in 2012 op 3,8 procent.

En ook dit jaar ziet het ernaar uit dat het financieringstekort hoger uitvalt. Eurocommissaris Olli Rehn voorspelde vorige week een tekort van 3,6 procent. Binnen de coalitie van VVD en PvdA wordt voor 2014 rekening gehouden met een vergelijkbaar tekort.

Dat zou neerkomen op 4 miljard euro aan extra bezuinigingen in 2014. De VVD wil daarbij burgers en bedrijven ontzien en de lasten zo min mogelijk verzwaren. 

Waarschuwing

Eerder waarschuwde Brussel dat als Nederland zich in 2013 niet aan de afspraken houdt, er een boete volgt. Europa kan afwijken van de eis om onder de norm uit te komen als er sprake van uitzonderlijke economische tegenwind is.

Tijdens de kredietcrisis in 2009 was dat bijvoorbeeld het geval. Mogelijk weet het kabinet Rehn van deze uitzonderlijkheid te overtuigen.