Het moet strafbaar worden voor kinderen onder de 16 jaar om tabak bij zich te hebben.

Daarvoor pleiten de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel NSO en belangenverenging van tankstations BETA woensdag in De Telegraaf.

De partijen willen dat jongeren die betrapt worden met sigaretten op zak een boete krijgen.

NSO en BETA reageren op het plan van de Europese Commissie om meer afschrikwekkende plaatjes op de sigarettenpakjes te zetten.

"Door een eng plaatje laat een jongere dat pakje echt niet liggen", zegt Gert Koudijs van NSO in de krant. "Als je echt wilt dat een kind van 14 geen sigaretten koopt, moet je het bezit ervan beboeten."

Winkeliers

Winkeliers die nu tabak verkopen aan kinderen jonger dan 16 jaar, kunnen wel een boete krijgen. Volgens Edsko Schuitema van BETA is dat niet eerlijk omdat de jongere er wel ongestraft mee weg komt.

"Natuurlijk moeten winkeliers zich aan de regels houden. Maar wat je nu ziet, is dat pomphouders politieagentje moeten spelen als er jongeren aan de toonbank komen die weigeren zich te identificeren."

Een woordvoerder van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) stelt in de krant dat het moeilijk is om het bezitten van tabak voor jongeren strafbaar te stellen. Bij alcohol kan dat wel omdat een relatie wordt gelegd tussen misbruik en agressie.