D66 wil dat het Europees Parlement de mogelijkheid van anonieme stemmingen over belangrijke voorstellen afschaft. 

D66-leider Alexander Pechtold en Europarlementariër Sophie in 't Veld pleiten daar woensdag voor. Ze sluiten zich aan bij een oproep van de Jonge Democraten, de jongerenbeweging van D66.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, opperde onlangs om anoniem te gaan stemmen over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. ''Het is mensen niet uit te leggen dat we over een besteding van bijna 1000 miljard euro voor de komende jaren niet openbaar verantwoording zouden afleggen'', zegt Sophie in 't Veld.

Kamervoorzitter

Pechtold sluit zich daarbij aan. ''Anoniem stemmen over besluiten waar zoveel geld mee gemoeid is, zou in ons land ondenkbaar zijn. Stel je voor dat onze Kamervoorzitter zou voorstellen om over de Nederlandse begroting anoniem te stemmen in de Tweede Kamer. Dan zou het land te klein zijn. En terecht.'' Hij vindt het van groot belang dat kiezers inzicht krijgen in het daadwerkelijke stemgedrag van hun volksvertegenwoordigers.

Het D66-pleidooi was een initiatief van de Jonge Democraten. ''Anonieme stemmingen ondermijnen de democratische legitimiteit van de Europese Unie'', aldus Dirkjan Tijs van de JD.