Het kabinet-Rutte gaat extra maatregelen nemen om volgend jaar 3,5 tot vier miljard euro extra te bezuinigen.

Bronnen rond het kabinet bevestigen dinsdag berichtgeving daarover van RTL Nieuws, vooruitlopend op de cijfers over de economische groei en het begrotingstekort die het Centraal Planbureau donderdag presenteert.

De maatregelen zouden belastingverhoging behelzen voor bijna alle Nederlanders en het bevriezen van de belastingschijven, waarbij de inflatiecorrectie in de inkomsten- en loonbelasting achterwege blijft. Ook wordt gedacht aan een nul-lijn in de zorg en elders in de semi-publieke sector.

Leider van regeringspartij PvdA Diederik Samsom liet eerder op de dag weten niet te voelen voor extra bezuinigingen nog dit jaar. Hij ziet in de huidige recessie één van de 'buitengewone omstandigheden' die volgens de EU-regels ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

3 procent

Bij de invoering van de euro spraken alle landen in de eurozone af dat zij een tekort van maximaal 3 procent mogen hebben om zo de stabiliteit van de munt te kunnen garanderen. Waar ons land zich in het verleden altijd keurig aan de Europese regels hield, kwam het tekort in 2011 uit op 4,7 procent en in 2012 op 3,8 procent.

Eurocommissaris Olli Rehn voorspelde vorige week dat het financieringstekort in Nederland dit jaar op 3,6 procent uitkomt. Binnen de coalitie van VVD en PvdA wordt voor 2014 rekening gehouden met een vergelijkbaar tekort.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën spreekt woensdag en donderdag met fractievoorzitters in de Kamer om de procedure na het bekendworden van de CPB-cijfers te bespreken.