Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil met gemeenten en private internaten om de tafel om te komen tot afspraken om kwaliteit, veiligheid en welzijn van kinderen te kunnen garanderen.

Dat schrijft hij dinsdag in een brief naar aanleiding van Kamervragen van SP, PVV en D66.

Onlangs ontstond ophef over private internaten, veelal Turks, waar kinderen wonen en waar geen toezicht op is geregeld.

Dinsdag heeft Asscher overleg gevoerd met diverse gemeenten die te maken hebben met dergelijke internaten. De gemeenten zouden hierin hebben aangegeven dat ze voldoende instrumenten hebben om de 'fysieke veiligheid' van de kinderen te kunnen garanderen.

'Kwaliteitskader'

Wel moeten er afspraken gemaakt worden om het pedagogische klimaat te kunnen waarborgen. In dit 'kwaliteitskader' moet aandacht zijn voor pedagogisch beleid, veiligheid en het welzijn van de kinderen, schrijft Asscher.

"Nederland mag geen land zijn van parallele gemeenschappen, waarin de noodzaak lijkt te vervallen om elkaar te ontmoeten en elkaar te verstaan", aldus de minister.

"Om een plek te vinden in Nederland is het van belang dat migranten in aanraking komen met mensen met andere denkbeelden of een andere levensstijl. Dat geldt zeker voor kinderen. Het is niet wenselijk wanneer zij opgroeien in afzondering van de rest van samenleving."