Premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moeten uiterlijk woensdag duidelijk maken hoeveel Nederland precies aan de Europese Unie betaalt.

''Anders wil ik het debat uitstellen'', aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dinsdag. De Kamer debatteert woensdag over de uitkomst van de EU-top.

''We hebben nu al drie keer om helderheid gevraagd'', aldus het Kamerlid. Moeilijk moet het niet zijn om de uitgaven inzichtelijk te maken, denkt Omtzigt, want andere landen zetten die gegevens gewoon op internet.

Hij noemde de kwestie ''echt heel belangrijk'', omdat het gaat om het recht op informatie en op het budgetrecht van de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Harry van Bommel en PVV-Kamerlid Barry Madlener sloten zich hierbij aan. ''De informatievoorziening aan de Kamer loopt gevaar'', aldus Madlener.

Afspraken

De Kamer praat woensdag over de afspraken die begin februari werden gemaakt in Brussel over de Europese meerjarenbegroting. Bij de onderhandelingen wist Rutte de korting van ongeveer 1 miljard euro op de jaarlijkse afdracht voor de komende begrotingsperiode te behouden.

Het kabinet gaf eerder wel schattingen van de ontvangsten uit Brussel en de korting op de afdracht. Maar de oppositiepartijen willen weten wat de nettobetaling aan de EU de komende zeven jaren wordt.