Het kabinet is niet van plan om de regels aan te scherpen in reactie op de recente voedselschandalen. 

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft namelijk adequaat gereageerd, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman werd aan de tand gevoeld door SP-Kamerlid Henk van Gerven. "Is ons voedsel veilig? Weten we wat we eten?", vroeg hij. De SP'er wees op het recente gesjoemel met paardenvlees, kippeneieren en - iets langer geleden - de met salmonella besmette zalm.

"Er is elke maand een nieuw incident lijkt het wel." Van Gerven vroeg zich af of de NVWA wel is toegerust op deze schandalen.

Controles

Dat is het geval, antwoordde Kamp. Het is niet verstandig om op deze incidenten te reageren door de regels aan te scherpen of om meer regels af te kondigen. "We willen vooral hebben dat men zich aan de regels houdt." Ook moet er goed toezicht zijn met adequate controles. "Als er problemen zijn, dan pakken we die onmiddellijk aan."

De minister zei verder dat de NVWA bij het paardenvleesschandaal 'zeer adequaat' heeft gereageerd. Ook de Europese Commissie heeft meerdere malen geoordeeld dat de toezichthouder goed functioneert, aldus Kamp.

Snel debat

De Tweede Kamer wil snel een debat over de voorvallen rond voedsel. Het voorstel van D66-Kamerlid Gerard Schouw voor een ''groot voedseldebat'' kreeg veel bijval in de Tweede Kamer.

Aan het debat moet zowel staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) als minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deelnemen. D66 stelt dat deze omstreden voedselpraktijken gevaarlijk kunnen zijn voor mensen met een allergie.

''Door het frauderen met producten en het geven van onbetrouwbare informatie weten mensen niet wat ze eten. Na het paardenvleesdebacle lijkt er met de eierenfraude weer een nieuw schandaal bij gekomen."

Duidelijk

"In een debat moet duidelijk worden hoe het kabinet het vervalsen van etiketten en labels gaat aanpakken, waardoor het voorliegen van mensen over voedsel tot het verleden gaat behoren'', aldus D66.

Op verzoek van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wordt bij het debat ook gekeken naar de prioriteit die de opsporing van het 'omkatten van vlees' heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De PVV wil aandacht voor de etikettering van halal vlees.

Vele vormen

De Nederlandse Consumentenbond heeft de afgelopen jaren al vele vormen van voedselfraude geconstateerd. Dat meldde de bond naar aanleiding van de oproep voor een debat.

''In onze onderzoeken komen wij veelvuldig producten tegen waarmee gesjoemeld is of waarvan het etiket niet klopt. Zo bleek uit onze tests dat er zonder vermelding water is toegevoegd aan kipfilet, ham, zalm en paling'', aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Plakvlees

Onderzoek uit 2011 laat volgens hem ook zien dat fabrikanten soms stukken vlees aan elkaar plakken zonder op het etiket te vermelden dat het om plakvlees gaat. ''En elk jaar vindt de NVWA rondom de feestdagen in de Nederlandse detailhandel wild dat geen wild blijkt te zijn maar bijvoorbeeld gewoon rundvlees. De lijst van voorbeelden is nog veel langer. Dit soort fraude moet met wortel en tak worden uitgeroeid.''

De Consumentenbond pleit ervoor dat niet alleen de controle, maar ook de hoogte van de boetes op voedselfraude en de capaciteit van toezichthouder NVWA opnieuw onder de loep worden genomen.