Voorzitter Constant Kusters (41) van de extreem rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken.

Volgens de rechtbank in Almelo heeft Kusters zich tijdens een demonstratie van de NVU in mei 2011 in Enschede schuldig gemaakt aan belediging van Turken en Marokkanen en aangezet tot discriminatie.

De Duitse neonazi Axel Reitz, die ook op de demonstratie sprak, is veroordeeld tot een boete van 500 euro en een week voorwaardelijke celstraf. Twee medestanders van Kusters moeten respectievelijk een taakstraf van 30 uur uitvoeren en een boete van 500 euro betalen.

Tijdens de demonstratie, die gericht was ‘tegen de multiculturele terreur en voor een totale immigratiestop’, werden leuzen gescandeerd als ‘Nederland voor de Nederlanders’ en ‘Ali B. en Mustafa, ga terug naar Ankara’. Ook droegen de demonstranten vlaggen met het White Power-symbool.

Vrije meningsuiting

De uitspraken komen nagenoeg overeen met de straffen die het Openbaar Ministerie eerder tegen de vier had geëist. De rechters voegden een voorwaardelijke celstraf aan de geëiste taakstraf voor Kusters toe, omdat hij in het verleden ook al is veroordeeld voor discriminerende uitlatingen. Kusters zelf beriep zich op het recht van vrije meningsuiting.