Het Centraal Stembureau zou moeten controleren of politieke partijen hebben gediscrimineerd bij het opstellen van kandidatenlijsten bij verkiezingen. 

Dat is de meest makkelijke manier waarop kan worden voorkomen dat de SGP vrouwen uitsluit van hun passief kiesrecht, zeiden het proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Vereniging voor Vrouwen en Recht (VVR) maandag.

De twee organisaties vragen in een brief aan de Tweede Kamer om de voorgestelde controle op te nemen in de Kieswet. In maart wordt er vergaderd over een wijziging in die wet.

Dat zou het uitgelezen moment zijn om ook het vrouwenstandpunt van de SGP aan te pakken, aldus de twee voorzitters van de organisaties.

Verkiesbare positie

De SGP sluit vrouwen uit van een verkiesbare positie. De Hoge Raad besloot in 2010 dat je vrouwen het passief kiesrecht (het recht om je te kandideren) niet mag onthouden en dat de Staat ervoor moest zorgen dat partijen zich daaraan houden.

Volgens de voorzitters is het ''een constitutioneel drama dat de Staat bijna drie jaar na de uitspraak nog steeds geen maatregelen heeft getroffen''.