GENEVE - De verdediging van vrouwenrechten, homorechten en van mensenrechtenactivisten en -organisaties worden de speerpunten van het mensenrechtenbeleid van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Hij zei dit maandag in een toespraak tot de Mensenrechtenraad van de VN.

Volgens de bewindsman komen verdedigers van mensenrechten steeds meer onder druk te staan. Hij vindt dit een onacceptabele ontwikkeling.

Een andere prioriteit voor hem worden de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Hier stelt hij zich drie doelen: acceptatie bevorderen, discriminatie bestrijden en een eind maken aan criminalisering van homo's.

Het kabinet streeft naar een zetel in de Mensenrechtenraad.

Moskou

Mensenrechten staan ook op de agenda tijdens Timmermans bezoek Moskou. Daar spreekt hij dinsdag zijn ambtgenoot Sergej Lavrov.

Timmermans heeft het Russische parlement begin deze maand nog opgeroepen een voorgestelde antihomowetgeving te verwerpen.

'Propaganda' voor homoseksualiteit wordt door het voorstel strafbaar. En mensenrechtenorganisaties hebben het volgens Timmermans ook zwaar in Rusland. Medio vorig jaar ging het Russische parlement nog met een wet akkoord waardoor met westers geld gefinancierde non-gouvernementele organisaties (ngo's) voortaan als 'buitenlandse agenten' worden betiteld.