DEN HAAG - De mogelijke problemen bij adoptie van kinderen uit Ethiopië zal aan bod komen als minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) komende week het Oost-Afrikaanse land bezoekt.

''Als bepaalde formaliteiten in Ethiopië niet goed gaan, moet dit snel worden opgehelderd. Tijdens mijn gesprekken met de Ethiopische autoriteiten zal ik dit onderwerp deze week zeker ter sprake brengen'', liet de PvdA-bewindsvrouw zondagavond weten via haar woordvoerder.

Ploumen zegt dat naar aanleiding van KRO Brandpunt zondagavond. In de uitzending komt een 15-jarig Ethiopisch meisje aan het woord.

Haar adoptie naar Nederland is begin deze maand vernietigd door een Ethiopische rechter. De biologische ouders van het meisje waren dood verklaard, maar bleken nog te leven.

Een Nederlandse adoptiemoeder zegt in Brandpunt dat adoptieorganisatie Wereldkinderen heeft verzwegen dat de biologische moeder van haar adoptiezoon nog leeft. Sterker nog, de vrouw was al jaren op zoek naar haar zoon. Onlangs zijn moeder en zoon met elkaar herenigd.

PvdA

Vanwege de problemen wil de PvdA dat adopties uit Ethiopië voorlopig worden stopgezet. Eerst moet er duidelijkheid komen over de betrouwbaarheid van de tussenpersonen die de adoptie begeleiden.

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zit het probleem in de eerste plaats in Ethiopië. ''Daar zitten tussenhandelaren die andere bedoelingen hebben dan het belang van het kind. De oplossing moeten we hier vinden, door veel strenger toe te zien op dit soort adopties. Het is te makkelijk om met dit soort tussenpersonen in zee te gaan.''

Een oplossing is volgens de PvdA'er om te controleren of de ouders van het adoptiekind dood zijn.

''De meeste ouders in Nederland adopteren vanuit de veronderstelling dat een kind wees is.'' Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie gebeurt dat echter al. Daardoor zijn er sinds 2010 geen adoptieproblemen uit Ethiopië bekend, aldus het departement.